Peter Solej prevzal striebornú plaketu maďarského parlamentu

07.10.2007 Medzilaborce

Medzilaborce 7. októbra (TASR) - Najmladší autor odbornej literatúry na Slovensku a prezident Občianskeho združenia NAPS 20-ročný Peter Solej z Medzilaboriec sa stal držiteľom striebornej plakety Národného zhromaždenia ...
Ocenenie mu počas 3. NAPS ekumenického koncertu, ktorý sa konal 4. októbra v Prešove, udelila prostredníctvom štátneho tajomníka predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová. \"Ocenenie vnímam ako veľkú motiváciu i záväzok pokračovať v ekumenických snahách, a to nielen na bilaterálnej, ale snáď aj na multilaterálnej úrovni, \" uviedol dnes pre TASR Solej.
Sziliová poslala mladému východniarovi pozdravný list, v ktorom uviedla: \"V tomto roku som s veľkou radosťou prijala spoločnú záštitu na týmto koncertom ako nad sľubne sa rozvíjajúcou spoluprácou a dialógom. Tento proces v minulých týždňoch bol však naštrbený, verme, že len prechodne. \" Dodáva, že každý zodpovedný svetský aj cirkevný činiteľ musí rátať s tým, že jeho slová majú svoju váhu a môžu mať dobré aj zlé následky. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že na budúci rok sa na podujatí osobne zúčastní.
Mladý Medzilaborčan sa v septembri stal aj držiteľom akademického ocenenia - mimoriadnej ceny rektorky Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici - bronzovej medaily, ktorú mu vedenie udelilo za publikovanie odborných knižných prác.
Študent 2. ročníka Ekonomickej fakulty UMB v septembri vydal svoju piatu knihu - reprezentačnú publikáciu s názvom Krása zakliata v kove. Knihu bude Slovensko využívať na svoju propagáciu v zahraničí. Dovedna 192-stranová publikácia dokumentuje novodobé medailérske dielo celosvetovo jedinečnej, najstaršej a nepretržite pracujúcej mincovne v Kremnici.
 

Vyberte región